Knjižnica obitelji Vitezić

«Hrvatski dom» odnosno «Vitezićev dom» bio je sagrađen na mjestu nekadašnje gradske lođe, na ulazu u obzidani Vrbnik, a svečano je otvoren 04. kolovoza 1901.

Knjižnica se smjestila na drugom katu Vitezićevog doma. Bila je namijenjena pučanstvu Vrbnika, kako bi mogli napredovati u naobrazbi i kulturi, a za javnost je bila otvorena 10. srpnja 1910. Danas je Knjižnica smještena na drugom katu zgrade bivšega Kneževa dvora, na Placi Vrbničkog statuta, a u njoj se nalaze brojne vrijedne knjige, glagolski misali i brevijari, razni listovi i časopisi, korespondencija dr. D. Vitezića, novinski isječci, knjiga svečanosti na bivšem carskom dvoru u Beču,  zapisnici i knjige bečkog parlamenta. 
Rijedak i vrijedan izložak je poznati «Atlas scolasticus et itinerarius» Johana Davida Koehlera,  tiskan 1718. g. u Nuernbergu. Uz ovaj, sačuvan je samo još jedan primjerka Atlasa, tiskan 1735. godine koji se nalazi u Cambridgeu u Engleskoj.
Atlas je posebno zanimljiv jer osim geografskog položaja država, sadrži i slike starih jedrenjaka, naoružanja, odlikovanja i zviježđa.

Pošaljite upit

Kontaktirajte nas bez obveze

Uživajte u enološkom raju najvećeg Hrvatskog otoka.
Pošaljite upit

Sva prava @ Villa Marta Vrbnik | 2015. | Villa Marta | Kulturna i povjesna baština | Aktivan odmor | Kontakt