Enološki raj

Vrbnička žlahtina

Vrbnička žlahtina

Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtina bijela. Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju. U Vrbniku je uz zadrugu nekoliko proizvođača vina. Vrbnik i Žlahtina danas su sinonim jer ona jedino tamo i uspijeva. Ta sorta stigla je na otok Krk 80-tih godina 19.stoljeća, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina žlahtina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit. To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu može dati samo oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila, ali i sjevernih položaja vinograda na samom Krku. Naime, na sjevernim dijelovima otoka uglavnom prevladavaju bijele sorte: uz žlahtinu (Vrbnik) tu je i Malvazija istarska, Draganela, Opačevina i d Od svih se žlahtina naročito ističe svojim specifičnim mladenačkim bouquetom. Sve glavne osobine sorte sačuvane su u tom vinu vrlo ljupkog i živahnog okusa koje sadrži 11 % alkohola. Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Morski pjenušac

Morski pjenušac "Valomet"

Prvi morski pjenušac na svijetu, Valomet, izvučen je iz mora upravo na Kvarneru, podno Vrbnika. Proizveden je od Zlatne vrbničke žlahtine, a odležao je 400 dana na dubini od 30,6 metara gdje je temperatura 12 stupnjeva. Taj je ambijent, zaštićen od kisika, svjetlosti i buke, idealan za fermentaciju zbog čega morski pjenušac ima posebnu aromu. Ime Valomet označava stijenu o koju se razbijaju valovi, pa je tako i dobio ime .

 

 

Žlahtina

Žlahtina "Vinum Familiae"

Punjena je u pet stotina butelja i službeno je vino u protokolu apostolskog posjeta pape Benedikta XVI Hrvatskoj. nastala je u najekskluzivnijoj ediciji bijeloga vina od grožđa žlahtine, najpoznatije autohtone primorske sorte krčkog i vinodolskog vinogorja. Primorski vinari potaknuti ljubavlju i poštovanjem prema papi Benediktu XVI. osmislili su i kreirali proizvod u kojem su sadržani najbolji rezultati pojedinačnih podruma članova Udruge »Žlahtina« jer je za punjenje te ekskluzivne edicije korišteno isključivo vino proizvedeno od grožđa s najboljih vinskih pozicija.

Pošaljite upit

Kontaktirajte nas bez obveze

Uživajte u enološkom raju najvećeg Hrvatskog otoka.
Pošaljite upit

Sva prava @ Villa Marta Vrbnik | 2015. | Villa Marta | Kulturna i povjesna baština | Aktivan odmor | Kontakt